20
08.2019

假如「身家只有100萬」 咁可以移民去邊度?

文化政經   財經生活  

假如「身家只有100萬」 咁可以移民去邊度?

 

近月有關移民嘅查詢不斷增加,甚至喺網上討論區出現大量移民嘅帖文,網民想發表自己嘅一個意見或者提出一個計劃,探討究竟可唔可行。假如「身家只有100萬」咁可以移民去邊度?又可以透過咩方法移居外地呢?

 

【英國】創業簽證(47萬港元)

 

英國創新者簽證(Innovator visa)要求申請人必須18歲或以上,並符合指定英語要求。而創新者簽證規定投資資金係最少5萬元英鎊(47萬港元),申請人亦要確保有足夠資金喺英國居住同生活。

 

海外人成功申請創新者簽證(Innovator visa)之後,就可以居留喺英國3年,並可以帶同指定家庭成員居住,屆滿後可以申請延續簽證。申請人居留喺英國滿5年之後,業務業績滿足要求就可以申請永久居留。

 

【台灣】經營投資移民(38萬港元)

 

持有特區護照嘅港澳居民,只需要喺台灣投資600萬元新台幣(150萬港元)開設公司或入股公司,然後喺台灣連續居住滿1年之後,就合資格入籍台灣。

 

如果身家唔足夠600萬新台幣資金,有移民顧問就表示,申請人可以先用150萬新台幣(38萬港元) 喺台灣投資經營生意,獲台灣批出居留權之後。申請人持續經營生意同慢慢累積投資額到600萬元新台幣,就可以再按正常程序申請入籍台灣。

 

【馬來西亞】第二家園(94萬港元)

 

「第二家園」(MM2H)雖然唔係一種移民嘅方法,而係一種「暫居他國」嘅生活方式。「第二家園」係一個長達10年而且可以延續期限嘅僑居計劃,申請人取得10年定居簽證之後,可以保留原有國籍嘅身份,並可聯同配偶、21歲以下嘅未婚子女同60歲以上嘅父母一同前往馬來西亞居住。

 

而「第二家園」嘅申請係以年齡層劃分申請人條件,分別係2149歲同50歲以上兩個年齡層。以2149歲申請人為例,申請人需要證明有50萬元馬幣(約94萬港元)流動資產、每月收入達1萬元馬幣(約2萬港元)或以上同30萬元馬幣(約56萬港元)定期存款金額,即符合有關申請門檻。

 

如果達到移民嘅條件,咁申請移民準備足夠嘅資金就可以?當然唔係啦,重有好多文件需要準備,例如要有一份物業估價報告,作為一個審批移民嘅準則,證明你有足夠資金/資產,同時報告係包括香港物業嘅市值、註冊業權狀況、物業數據等等內容。所以移民前務必多加留意。如果有任何唔明白嘅地方,可以向中原測量師行專業估價及產業測量部查詢,請立即致電免費查詢熱線 (852) 2139 6622

 

資料來源:網上資訊

----------------------------------------------------
想了解更多專業估價及產業測量服務,
歡迎致電:(852) 2139 6622 
Instagram
www.instagram.com/centalinesurveyors/
官方網站:www.centalinesurveyors.com.hk/
電郵:surveying@mail.centanet.com

#中原 #中原測量師行 #物業  #業主  #移民  #專業估價及產業測量部    #物業估價報告 #台灣 #英國 #馬來西亞 #創新者簽證 #第二家園

#hk #centaline #centalinesurveyors 

發表於2019.8.20
留言(0)
博客名稱 :
中原測量師行
網誌名稱:
CentalineSurveyors's blog
使用天數:972
年齡:2
電郵:centalinesurveyors@gmail.com
按月份瀏覽
    2019
  • 一月
  • 二月
  • 三月
  • 四月
  • 五月
  • 六月
  • 七月
  • 八月
  • 九月
    2018
  • 一月
  • 二月
  • 三月
  • 四月
  • 五月
  • 六月
  • 七月
  • 八月
  • 九月
  • 十月
  • 十一月
  • 十二月
>> 更多
系統分類
  • 環球旅遊
  • 親子育兒
  • 數碼科技
  • 生活品味
  • 藝文創作
  • 電影戲劇
  • 寵物日誌
  • 戀愛心情
  • 文化政經
  • 其他
  • 財經生活
  • 台灣館